Diamond shopping for beginners

Denna artikel är till för alla er som haft i tankarna att införskaffa ett äkta smycke, men ännu inte hunnit verkställa planen.
Välkommen in till Atelier Torbjörn Tillander, vi guidar dig rätt.

Atelier Torbjörn Tillander står diskret, men inbjudande på Glogatan mittemot Hotell Kämp. Kunder som besökt affären under flera års tid kliver modigt in i den varma atmosfären, nästan som om de klev in i sitt eget hem. Andra håller sig på avstånd och beundrar skyltfönstret från gatan. 

Vågar man kliva in här? 

- Det gör man absolut, säger företagets frontfigur Tina Tillander och skrattar till:

- Här behöver man verkligen inte veta exakt vad det är man är ute efter. Smycken är ju vår passion och vad vore roligare än att introducera en fullkomligt ovetande till denna underbara värld! 

Och vad kan ett äkta smycke komma att kosta i denna affär? 

-  Miljonär behöver man absolut inte vara för att handla julklappar hos oss, men man måste definitivt uppskatta kvalitet, hantverk och det viktigaste av allt: ha en gedigen kärlek till smycken och allt det vackra i livet. 

 

Hur påbörjar man processen att planera och verkställa ett unikt smycke?

–  Vi brukar slå oss ner tillsammans med kunden för att i lugn och ro diskutera och planera, säger Tina.

–  I samband till affären har vi ju numera tillgång till vårt så kallade vardagsrum med bekväma fåtöljer och bra belysning, ett ypperligt ställe för en kopp kaffe och juveler.

– Många är ju väldigt säkra på sin stil och vet omedelbart vad de är ute efter, men andra tycker om att få tydliga råd och stilkonsultationer.

Något av en specialitet som både Tina och hennes dotter Jenny besitter är just ett öga för detaljer, en förmåga att se vilket smycke som lyfter vilken outfit. Men det visuella är inte allt, i en guldsmedsaffär måste man även få kunskap om råmaterial och ädelstenar.

– Alla stenar lämpar sig till exempel inte som ringar på grund av sin skörhet. Det skulle till exempel vara okorrekt av mig att inte avråda kunden från att införskaffa en smaragdring ämnad för vardagsbruk. Smaragderna lämpar sig utmärkt som hängen eller örhängen, men det slitage ringar utstår är helt enkelt för mycket för den. Då är det bättre att välja en annan sten, berättar Tina.

Förutom guldsmed, designer och VD vid Atelier Torbjörn Tillander är Tina aktiv på både gymmet och i svampskogen, vad är dina råd för smyckesvård i vardagen?

– Ta av dig ringarna då du går på crossfit-träning eller planterar blommor i trädgården. Inte ens ädelstenar är eviga ifall de behandlas med oförsiktighet.

Och stilen?

– Var ärlig mot dig själv och håll dig till det du vet kommer tilltala dig även om flera år. Följ trender endast om det gör dig glad och välj smycken som framhäver din personlighet och ditt utseende, ett par välvalda örhängen kan både framhäva ögonfärg och ge huden lyster.

 

Blev du sugen på att höra mer om smycken, stil och diamanter? Vi berättar gärna då du besöker oss på Glogatan 1, mitt emot Hotel Kämp i centrala Helsingfors.